Pelletforum

Het forum over verwarmen met pellets

groepsaankoop limburg 2018: KLIK
groepsaankoop wvl & ovl 2018: KLIK
groepsaankoop badger pellets 2018: KLIK
groepsaankoop logpellets regio lommel: KLIK

Voorstellen nieuwe leden

"De Tien Geboden”

Het pelletforum gebruiken:

Wie is er online?

Er zijn in totaal 5 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 5 gasten

Geen


Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 278. Dit aantal is bereikt op ma nov 21, 2011 8:52 pm.

Affiliates

Meest actieve berichtenplaatsers


  • Nieuw onderwerp plaatsen
  • Reageren

plaatsing en keuze buizen

Deel
avatar
Gast
Gast

plaatsing en keuze buizen

Bericht van Gast op zo maa 28, 2010 3:28 pm

Beste mensen,
Maak u geen illusies betreft plaatsingen van rookgasafvoeren voor pelletkachels,
Laat u wijsmaken wat u wil ,maar mijn ervaring zegt(en ik er toch wel wat geplaatst) ,door de gedwongen afvoer is het NIET nodig
tot over de nok te gaan,2 meter is ruim voldoende, (voor onze architecten,u verdient er ietsje minder aan )want een gedwongen afvoer BLAAST de rookgas naar buiten,dus hoeft de klant geen onnodige kosten te doen !, de natuurlijke trek van de schouw doet de rest. kachel moet wel degelijk op de schouw afgesteld worden , door middel van een manometer.(PIAZZETTA...de rolls)
De uitzondering bevestigd natuurlijk de regel,er zijn plaatsingen die andere oplossingen eisen zoals DWflex en hoger dan 2m,maar dit komt WEINIG voor!
Ik maak er ook een regel van,moet je hoger (bvb DWflexibel tot 10 m ,dan ga ik tot 8m aan diam. 80mm nadien diam100mm)dan moet je aanpassen!!!
Ik ga persoonlijk bij een buiten aansluiting max 2m hoog, zowel enkelwandig als dubbelwandig! Enige verschil:bij enkelwandig kan je wat condens hebben,oplossing:
2X (of meer) per jaar pijpje schoonmaken,dit kun je heel gemakkelijk zelf doen,kost 0€ tijd:-+ half uurtje!!
Alle "techniekers" die het tegen deel beweren zijn geldjagers,niets meer!!!
hopend u van dienst te zijn geweest,dank ,frame PIAZZETTA
avatar
Gast
Gast

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van Gast op ma maa 29, 2010 9:46 am

Hier wil ik als technieker zijnde toch even op reageren. Er zijn inderdaad bepaalde merken die geen problemen vertonen bij aansluiting met een enkelwandige buis van 2 meter(edilkamin bijvoorbeeld) maar er zijn er ook verschillende die absoluut niet zo kunnen functioneren omdat er geen parameters zijn af te stellen( Thermorossi ), ik vraag me af hoe je zulks kan oplossen dan. Zomaar schrijven dat andere installateurs profiteren van hun klanten vind ik persoonlijk toch wat kort door de bocht en laat voor mij toch de vraag opkomen hoe lang je dan technieker bent. Dan wat volgend onderdeel van jou installaties betreft: wettelijk gezien mag je het niet op deze manier aansluiten, klaagt er iemand over geur in de geburen breek je het gewoon af, verder vervalt bij verschillende merken de garantie gewoon en moet je de parameters zo afstellen dat je de AIR Flow check moet lager zetten of gewoon uitschakelen, meer geluid aangezien de ventilator harder dient te staan voor rookgasextractie, er in een gevelaansluiting gewoon geen natuurlijke trek aanwezig is,........... etcetera. U mag me eens zeggen hoe lang U al in pelletkachels doet, hoeveel merken U verdeelt en hoeveel U er al geplaatst heeft. U zal het moeten leren zoals ik het geleerd heb, met vallen en opstaan en die problemen komen er heus nog wel.

Vandebosch Nicky
avatar
Gast
Gast

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van Gast op ma maa 29, 2010 12:35 pm

Uiteraard zijn er merken en types kachels waar dit niet mogelijk is of die andere instellingen vragen.
Onder bepaalde omstandigheden en bij bepaalde merken kan er dus niet anders dan hoger te gaan en dus ook dubbelwandig te gebruiken,
daardoor loopt de prijs van deze aansluitingen aanzienlijk hoger op.
Wat betreft de techniekers,natuurlijk zijn er "geldjagers" of "cowboys" zoals in elke tak van alle beroepen, maar gelukkig zijn het grootste deel
van de plaatsers en techniekers niet zo,laat dit even duidelijk zijn !!! Feit is wel dat "sommige",dus enkelen ,klanten van alles en nog wat word
wijsgemaakt zodat ze op de duur het vertrouwen in pelletkachels en de plaatser-techniekers verliezen ,en daar heeft niemand wat aan ,want dan blijven
ze gewoon bij hun oude verwarming of zoeken een alternatief ...ver weg van pelletkachels ,alhoewel het nu toch stilaan moet duidelijk worden dat verwarmen op pellets de verwarming van de toekomst is en bovendien goedkoper en milieu vriendelijker.
fr31

gaspar1000
Pellet
Pellet

Man Aantal berichten : 96
Leeftijd : 63
Registration date : 14-02-09

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van gaspar1000 op ma maa 29, 2010 12:54 pm

Ik heb hier ook een piazzetta p962 staan en ze is gewoon
aan de zijkant van de bestaande schouw aangesloten die
gebouwd is in 1929, ik heb geen enkel probleem ondervonden.
Als ik dat hier allemaal lees van die buizen en dubbelwandige buizen
en flexibel buizen dan heb ik ook mijn twijfels.
Geert.
avatar
Gast
Gast

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van Gast op ma maa 29, 2010 12:54 pm

Ik wil ook nog wel iets over de plaatsing van de buizen zeggen, omdat ik dit zelf heb ondervonden dat tussen fabrikant en invoerder ook al onenigheden zijn omwillen installatie: De fabriek schrijft voor een90°hoek met een T stuk boven op de buis te plaatsen, de invoerder (hier al eens vaker in andere topic's in opspraak gekomen) zeg dat ze zeveren in de fabriek!!! Wat moet ik dan als klant denken als de invoerder de technische eisen van de fabriek tegenspreekt? zijn de extra bocht van 90° en het T-stuk dan zo duur of waar ligt het probleem dan dat deze invoerder dit argument als "zever" afwimpelt? effe ter info ik heb dus een enkelwandige buis van 1,5meter met een 45°bocht erop als rookafvoer. De buren klagen (nog) niet en ik maak ze elke 2 maanden zuiver met een omgebouwde (niet gebruikte) wc-borstel met lange steel, en werkt goed.

Greetz Nico...
avatar
Gast
Gast

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van Gast op ma maa 29, 2010 2:35 pm

Het is en blijft uiteindelijk de fabrikant die garantie verleent dus gelden de regels door hen opgelegd en geen enkele andere regels die installateurs zelf uitvinden. Als de fabrikant zegt T stuk is nodig dan is dit nodig. Waarom zou ik de moeite doen om allerlei stukken meer te plaatsen als ik een installatie simpel kan houden en dus ook meer kachels kan plaatsen???
Ieder kan voor zichzelf uitmaken hoe hij de installatie graag uitgevoerd ziet en ik doe ook installaties op de buitenmuur maar enkel na de klant voldoende hebben ingelicht over de mogelijke nadelen en enkel bij de fabrikanten die dat ook daadwerkelijk toestaan. Verder hou ik me aan de regels zodat er ook geen disussies kunnen ontstaan tussen verzekeringen, advocaten en de hele rompslomp die erna bijkomt. Ik heb weinig problemen en ik wil het ook liefst zo houden.

Vandebosch Nicky
avatar
ann
Pelletkacheltje
Pelletkacheltje

Vrouw Aantal berichten : 296
Leeftijd : 51
Registration date : 25-01-10

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van ann op ma maa 29, 2010 5:06 pm

Ik heb net de handleiding van Piazzetta bekeken en men eist wel degelijk een schouw die tot boven de dakhelling komt, via link [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]
In plaats van correcte handelaars hier af te schilderen als geldjagers, zou het misschien interessant zijn uw eigen handleidingen van de fabrikant te raadplegen mr fr31 en u gewoon bekend te maken. Ik vind dit platvloerse commerce !
Ann
avatar
steven
Moderator

Man Aantal berichten : 6106
Leeftijd : 42
Registration date : 29-10-08

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van steven op ma maa 29, 2010 7:11 pm

De handleiding van de fabrikant gaat voor op alles wat hier wordt beweerd. Als een consument de handleiding niet volgt, dan kan hij de garantie verliezen.

Een schouw moet tot boven de nok. Een pelletkachel doet niet meer dan de gassen naar buiten duwen, maar niet tot boven in de schouw. De natuurlijke trek moet daar voor zorgen en dan heb je een schouw tot boven nodig


_________________
Edilkamin Pellbox SCF
avatar
Gast
Gast

schouw

Bericht van Gast op do apr 01, 2010 7:38 pm

Ik ben hier volledig nieuw en om gezondheidsredenen moet ik onze houtkachel (allesbrander- verkopen.

We wensen over te gaan naar een pelletkachel (op die manier vervalt de houtkap en klieven - wat ik heel graag gedaan heb)

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een pelletkachel en is onze gemetste schouw van 10 meter voldoende. Zijn er hier verdere investeringen nodig?

Sorry als ik die hier verkeer post. Ik vind nergens op die forum hierover geen info.

Met dank voor de reacties

Raymond
avatar
Gast
Gast

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van Gast op do apr 01, 2010 9:58 pm

raymond51 schreef:Ik ben hier volledig nieuw en om gezondheidsredenen moet ik onze houtkachel (allesbrander- verkopen.

We wensen over te gaan naar een pelletkachel (op die manier vervalt de houtkap en klieven - wat ik heel graag gedaan heb)

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een pelletkachel en is onze gemetste schouw van 10 meter voldoende. Zijn er hier verdere investeringen nodig?

Sorry als ik die hier verkeer post. Ik vind nergens op die forum hierover geen info.

Met dank voor de reacties

Raymond

Beste Raymond,

In geval van je gemetste schouw is het aangeraden de schouw te tuberen met een dubbelwandige flexibel diameter 100, anders zou je problemen kunnen krijgen met condensatie in je schoorsteen, hier rond worden dan perlietkorrels gestort als thermische isolatie, boven op de schouw een inox afdekplaat, een schouwkap en een beugel en onder aan de kachel een t-element met roetstop voor reiniging.

Groetjes,

Vandbosch Nicky

gaspar1000
Pellet
Pellet

Man Aantal berichten : 96
Leeftijd : 63
Registration date : 14-02-09

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van gaspar1000 op vr apr 02, 2010 1:04 pm

Raymond,

Ik heb 25 jaar met hout gestookt in een bestaande schouw gemetst in 1929
en nooit problemen gehad maar ieder jaar deftig laten reinigen en nu 1 winter
gestookt met een pelletkachel die aangesloten is aan de zijkant van de
schouw en terug geen enkel probleem gehad, waarom al die kosten doen
ik zou eerst proberen met de bestaande schouw, u kunt dan later nog
altijd ingrijpen.

Groeten uit Meulebeke,

Geert.
avatar
Gast
Gast

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van Gast op vr apr 02, 2010 4:50 pm

Geert,
van die woningen van de jaren 30 staan bij ons honderden de streek.
Kenmerk voor de schoorsteen is dat elke kamer een schoorsteen had. Zelfs op de verdiepingen. Op zolder was het dan niet vreemd 6 of meerdere kanalen te vinden in één grote schoorsteen.
Het kenmerk is dat dat allemaal zeer kleine schoorstenen waren.

Er is hier herhaaldelijk al over geschreven op dit forum. Het condensatie probleem stelt zeer veeleer met de nieuwe woningen waar de schoorstenen soms te groot zijn voor een pelletkachel.

Ik denk dat Steven van het forum hierover ooit een link heeft gezet hoe hij er moet uitzien.
avatar
Gast
Gast

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van Gast op vr apr 02, 2010 5:43 pm

heel erg bedankt mannen voor jullie reactie.
avatar
Gast
Gast

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van Gast op di maa 08, 2011 5:34 pm

Ik vraag mij nu toch af of een schouw tegen de buitenmuur van ca. 2 meter voldoende is.
Heb hier al verschillende meningen gelezen maar ben er eigenlijk geen stap verder mee.
ik woon zelf op een benedenverdieping van een appartement en zou een schouw tegen de buitenmuur (kant oosten) kunnen plaatsen van max. 2 a 3 meter hoog omdat er boven ons een terras is.Ik denk dat ik maar is bij verschillende fabrikanten zal langs gaan. Hoe zit het trouwens met de rook die uit zo'n schouw komt, is die zichtbaar , veel reukhinder?


avatar
erwin
Admin

Man Aantal berichten : 17368
Leeftijd : 55
Registration date : 15-02-10

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van erwin op di maa 08, 2011 7:14 pm

lanza schreef:Ik vraag mij nu toch af of een schouw tegen de buitenmuur van ca. 2 meter voldoende is.
Heb hier al verschillende meningen gelezen maar ben er eigenlijk geen stap verder mee.
ik woon zelf op een benedenverdieping van een appartement en zou een schouw tegen de buitenmuur (kant oosten) kunnen plaatsen van max. 2 a 3 meter hoog omdat er boven ons een terras is.Ik denk dat ik maar is bij verschillende fabrikanten zal langs gaan. Hoe zit het trouwens met de rook die uit zo'n schouw komt, is die zichtbaar , veel reukhinder?rook zie je alleen bij de opstart +-5min, nadien niet meer,
ruiken doe je het een beetje,
maar toch eerst eens informeren of een schouw wel toegelaten is in uw geval,
als je bovenbuur er last van heeft, moet je schouw immers weg.


Laatst aangepast door erwin123 op di maa 08, 2011 7:54 pm; in totaal 1 keer bewerkt


_________________
Edilkamin Mariu - okt 2009
Italiana Camini Mariu - okt 2009
avatar
Gast
Gast

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van Gast op di maa 08, 2011 7:38 pm

lanza schreef:Ik vraag mij nu toch af of een schouw tegen de buitenmuur van ca. 2 meter voldoende is.
Heb hier al verschillende meningen gelezen maar ben er eigenlijk geen stap verder mee.
ik woon zelf op een benedenverdieping van een appartement en zou een schouw tegen de buitenmuur (kant oosten) kunnen plaatsen van max. 2 a 3 meter hoog omdat er boven ons een terras is.Ik denk dat ik maar is bij verschillende fabrikanten zal langs gaan. Hoe zit het trouwens met de rook die uit zo'n schouw komt, is die zichtbaar , veel reukhinder?


Beste,
Persoonlijk vind ik dat een schouw van 2 m niet hoog genoeg is,daarbij komt nog dat er daar boven een terras is,dus dat is om problemen vragen.Je ruikt immers dat je hout ( pellets ) aan het stoken bent.Veronderstel dat er op dat terras net dan was te drogen hangt dan zal het niet lang duren alvorens er een haar in de boter is.Trouwens vergewis u eerst of je wel een schouw tegen die gevel mag plaatsen,bij een appartement is dat niet zo evident hoor.Groetjes.
Jan.
avatar
Jef
Pelletkachel
Pelletkachel

Man Aantal berichten : 629
Leeftijd : 60
Registration date : 31-10-08

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van Jef op wo maa 09, 2011 1:09 am

Mijn kacheltje brand al 3 winters probleemloos met een schouwke van 1.8 meter.
Dus larie en apekool.
Ik heb ze in duitsland meer dan genoeg gezien niet hoger dan 2 meter en daar waren er bij die al meer dan 10 winters probleemloos branden.


_________________
Iris plus Speksteen


26 zonnepanelen Suntech 205Wp = 5330Wp
1 Omvormer SMA 5000TL-20
avatar
soevel
Pelletje
Pelletje

Man Aantal berichten : 27
Registration date : 26-11-11

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van soevel op ma dec 05, 2011 4:42 pm

ikzelf heb geen schouw dus ben door de buitengevel gegaan (1,5m binnenshuis en dan horizontaal buiten) en op buitenbuis een nelsonkap.
Pelletkachel werkt ok maar mijn huis heeft een benedenverdieping uit gevelsteen en de bovenverdieping uit witte bepleistering(crepie).
Nu 5 dagen branden geeft al lichte zwarte uitslag op de crepie dus daarom mijn vraag ff, hoe maak ik best een aansluiting?

T stuk zetten direct bij buitenkomen en dan dubbelwandige buis tot boven de dakrand? Of zijn er andere oplossingen?
Dubbelwandige buis blijkt echt wel veel geld te kosten en niet vanzelfsprekend met binnenaansluiting 80mm te vinden

Is het nuttig dat dit dubbelwandige buis is? De buis komt tegen de Oostkant van het huis.

graag jullie reaktie
avatar
Gast
Gast

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van Gast op ma dec 05, 2011 4:59 pm

soevel schreef:ikzelf heb geen schouw dus ben door de buitengevel gegaan (1,5m binnenshuis en dan horizontaal buiten) en op buitenbuis een nelsonkap.
Pelletkachel werkt ok maar mijn huis heeft een benedenverdieping uit gevelsteen en de bovenverdieping uit witte bepleistering(crepie).
Nu 5 dagen branden geeft al lichte zwarte uitslag op de crepie dus daarom mijn vraag ff, hoe maak ik best een aansluiting?

T stuk zetten direct bij buitenkomen en dan dubbelwandige buis tot boven de dakrand? Of zijn er andere oplossingen?
Dubbelwandige buis blijkt echt wel veel geld te kosten en niet vanzelfsprekend met binnenaansluiting 80mm te vinden

Is het nuttig dat dit dubbelwandige buis is? De buis komt tegen de Oostkant van het huis.

graag jullie reaktie


Er is al zoveel over geschreven op onS forum. Even zoeken zou ik zeggen.
Maar het beste is vanaf het T-stuk een dubbelwandige buis te gebruiken tot boven de dakrand.
Niettegenstaande hier zeer veel mensen beweren dat hun muur niet vuil wordt, (ik trek het niet in discussie).
Maar ik heb nog nooit PROPERE ROOK gezien.
En afgezien van welke richting de wind meestal bij U komt? kan de aanslag vlug of langzaam zijn.

gr
spartherm,
avatar
ss
PELLETKACHEL!
PELLETKACHEL!

Man Aantal berichten : 2104
Leeftijd : 64
Registration date : 22-11-10

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van ss op ma dec 05, 2011 5:20 pm

spartherm schreef:
soevel schreef:ikzelf heb geen schouw dus ben door de buitengevel gegaan (1,5m binnenshuis en dan horizontaal buiten) en op buitenbuis een nelsonkap.
Pelletkachel werkt ok maar mijn huis heeft een benedenverdieping uit gevelsteen en de bovenverdieping uit witte bepleistering(crepie).
Nu 5 dagen branden geeft al lichte zwarte uitslag op de crepie dus daarom mijn vraag ff, hoe maak ik best een aansluiting?

T stuk zetten direct bij buitenkomen en dan dubbelwandige buis tot boven de dakrand? Of zijn er andere oplossingen?
Dubbelwandige buis blijkt echt wel veel geld te kosten en niet vanzelfsprekend met binnenaansluiting 80mm te vinden

Is het nuttig dat dit dubbelwandige buis is? De buis komt tegen de Oostkant van het huis.

graag jullie reaktie


Er is al zoveel over geschreven op onS forum. Even zoeken zou ik zeggen.
Maar het beste is vanaf het T-stuk een dubbelwandige buis te gebruiken tot boven de dakrand.
Niettegenstaande hier zeer veel mensen beweren dat hun muur niet vuil wordt, (ik trek het niet in discussie).
Maar ik heb nog nooit PROPERE ROOK gezien.
En afgezien van welke richting de wind meestal bij U komt? kan de aanslag vlug of langzaam zijn.

gr
spartherm,

Helemaal mee akkoord mits bovenop nog een kapje komt dat volledig in orde.
Groeten,
ss
avatar
soevel
Pelletje
Pelletje

Man Aantal berichten : 27
Registration date : 26-11-11

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van soevel op ma dec 05, 2011 8:20 pm

ik heb toch geen propere rook gekregen tezien ad crepie :-)

nee, ik ga voor de buizen van pellet heating gaan, zwart inox en dubbelwandig en van 80mm naar 130mm dus geschikt voor de pellet, wel kostelijke zaak om zo ff paar meter aan te schaffen met een T stukje en een kapje :-( maar het zal moeten vrees ik
avatar
player
Pelletkacheltje
Pelletkacheltje

Man Aantal berichten : 364
Leeftijd : 36
Registration date : 04-02-09

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van player op di dec 06, 2011 8:14 am

Hierbij een foto waarbij jullie mijn nieuw schouwtje zien, maar ik had eerst ook een pijpje van 1.5 meter recht omhoog.
Je ziet hier duidelijk dat er geen zwarte aanslag is op de muur, maar ik had geen kapje.
(Je ziet waar de beugel eerst hing tegen de muur aangezien ik dit terug moet opvoegen)
Bij de mensen die een kapje hebben, zie ik veel aanslag op de muur.Enige nadeel in deze situatie is dat je moet opletten met de wind die in de kachel kan geraken. Als het hard waaide, zette ik de kachel uit. Dit had een beperking op het gebruiksgemak, want ik moest goed naar het weer luisteren vooraleer ik de kachel kon voorprogrammeren. Daarom heb ik de schouw nu gemaakt zoals op de foto en kon lekker stoken de afgelopen dagen zonder naar de wind te moeten kijken!!
kampvuur


_________________
Edilkamin pellbox | Piveteau pellets
avatar
egno
Pelletje
Pelletje

Man Aantal berichten : 25
Registration date : 30-12-13

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van egno op ma jan 13, 2014 11:34 pm

bij gebruik buiten op de buis tegen het huis een bocht van 45 dan een recht stuk buis ong.30cm en daar weer een bocht van 45 met een kapje dan zit ge al gauw 30 cm van het huis verwijderd
avatar
Fleur
PELLETKACHEL!
PELLETKACHEL!

Man Aantal berichten : 2647
Registration date : 06-12-11

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van Fleur op di jan 14, 2014 6:56 am

is dit volgens de limburgse regels geplaatst die uitlaat ?????  amai


_________________
_________________________________________
HOE MEER JE WEET HOE MEER JE VERGEET
HOE MEER JE VERGEET HOE MINDER JE WEET
HOE MINDER JE WEET HOE MINDER JE VERGEET
HOE MINDER JE VERGEET HOE MEER JE WEET
_________________________________________
avatar
egno
Pelletje
Pelletje

Man Aantal berichten : 25
Registration date : 30-12-13

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van egno op di jan 14, 2014 11:40 am

Dit is gedaan om dat de muur ook begon zwart te worden !en zo kom ik 30cm verder van de muur af en blijft de muur proper

Gesponsorde inhoud

Re: plaatsing en keuze buizen

Bericht van Gesponsorde inhoud

  • Nieuw onderwerp plaatsen
  • Reageren

Het is nu ma mei 28, 2018 1:07 am