van Gast ma jan 04, 2010 11:16 am
Voila , da is nogal ne goeie service hé van Fero , op minder dan 1 uur een antwoord , chapeau Geert en Fabien
Ik copieer hier onder het antwoord !!!
Beste,
Naar aanleiding van uw onderstaande vraag enkele opmerkingen:
1/ Een teveel aan CO ontstaat in situaties waar te weinig zuurstof tov brandstof aanwezig is – maw in buitengewone omstandigheden.
2/ in principe ontstaat er ook bij een propere, volledige verbranding een MINIME hoeveelheid CO, niet schadelijk – heeft niets te maken met de CO vergiftigingen. Dus deze onstaat ook bij pelletkachels.
3/ Aangezien een pelletkachel met vaste brandstof werkt en er dus zuurstof nodig is kan men inderdaad de vraag stellen of deze een CO vergiftiging zou kunnen veroorzaken. Het interessant dit eens te onderzoeken.
4/ Wij denken dat er bij pelletkachels geen gevaar is omdat:
a. De toevoer lucht automatisch geregeld wordt (debiet pellets tov toeren rgv) – Zeker bij het ACTIVE SYSTEM waar effectief het DEBIET lucht wordt geregeld.
(Bij traditionele systemen kan een toerental X van rgv immers niet ‘garanderen’ dat het correcte debiet wordt gehaald!!
b. De effectief brandende hoeveelheid pellets zeer minimiem is (50gr).
c. Er met pelletkachels met redelijk wat overmaat aan lucht wordt gewerkt.
d. De brandstof van redelijke constante kwaliteit is.
e. Wanneer er volgens de CE keur een degelijke schouw is geplaatst deze, bij defecte rgv, de rookgassen voldoende moet kunnen afvoeren. Bij deze nogmaals de opmerking dat een pelletkachel wel degelijk een GOEDE schouw nodig heeft!! (Niet alleen MCZ, maar ALLE merken)
f. Dus indien goede schouw, staat deze in onderdruk. Via elk lek wordt dus verse lucht afgezogen ipv rookgassen die ontsnappen.
(Dit is een verkeerde indruk van particulieren: een lek in een kachel kan in principe niet zoveel kwaad – zolang deze niet de verbranding beïnvloed- N.B. de raamspoeling is een continu open “lek” en wordt dan wel als ‘ongevaarlijk’ beschouwd)
Natuurlijk, bij terugslag (bij slechte schouw) lekken er dan wel rookgassen binnen. (Die toch niet tegen te houden zijn door de lekken te verminderen, daar deze dan gewoon via luchtinlaat en raamspoeling naar binnen komen)
5/ Voorgaande opmerkingen vanuit een genuanceerd standpunt, zijnde invoerder van 50% pelletkachels en 50% houtkachels:
a. Een houtkachel kan door de particulier zelf teveel worden getemperd -> te weinig zuurstoftoevoer, dalen temperatuur verbrandingskamer, minder trekt, slechte verbranding (symptoom: zwart raam + zwart binnenwerk), … , condensatie en in zeldzame gevallen terugslag van CO als gevolg.
b. Eveneens: het willen overbruggen van de nacht met zoveel mogelijk hout en inlaat zoveel mogelijk sluiten… Zelfde opm als a.
c. Er is geen ventilator die voor een minimum debiet zorgt. Maw slechte schouw voor houtkachel vergroot gevaal CO.
d. Bij houtkachels is het gevaar grotendeels door de particulier in de hand gewerkt, omdat hij zelf de verbranding (teveel?) kan regelen (vandaar de DIN + norm die een volledige sluiten van de luchttoevoer verhindert.)
Hopend u hiermee voldoende van antwoord te zijn,
met vriendelijke groeten,
Fabien