van Gast di jun 07, 2011 8:59 am
Een vlakkeplaat-collector biedt de kans om in het primair circuit met water (jawel!) te werken. Dit geeft serieuze voordelen naar onderhoud op termijn ! Men vergeet soms de mensen in te lichten over het feit dat zonthermische systemen met glycol (antivries) om een goed rendement te blijven geven feitelijk om de 3 jaar moeten onderhouden worden (leidingen spoelen, glycol verwijderen en WAAR ERMEE NAARTOE ? +nieuwe glycol). Op het moment dat er in de zomer nl de maximum t° in het vat wordt bereikt valt de circulatie stil en gaat een deel vd vloeistof "uitkoken". Kristalliseren vd vloeistof, snelle slijtage aan pompen ed zijn het gevolg. Laat ons ook de milieu-impact niet vergeten bij het verwerken vd glycol. (meestal in de gootsteen?)
Een vlakkeplaat-collector met leegloop en water draait 10 jaar en langer zonder 1 uur onderhoud. Maar 't is waar dat de opbrengst in de winter wat lager is in vgl met vacuumbuizen. Je kan de vlakkeplaatcollector wat groter dimensioneren . Sommige modellen integreren ook zo mooi in het dak...
Mijn mening is dat de beste energieopbrengst bereikt wordt in een opstelling met een apparte zonneboiler die in cascade staat met een gasgestookte doorstroom wandketel. Deze laatste heeft een thermogekoppelde inlaat waardoor enkel bijgestookt wordt indien nodig. Men hoeft echter nooit een buffer via gas of mazout op t° te houden. Hier gaat nl veel sluimerverbruik naar toe.
En de kostprijs? Ik heb ook kans gehad om buitelandse collectoren aan te schaffen voor de helft van wat Belgische makelij kost. Gelukkig heb ik dit niet gedaan; hoor intussen al van lekkende collectoren. En voor de boiler met electrische componenten: inox vat; klassieke circulatiepomp(gemakkelijk zelf te vervangen); leidingen, fittingen en hulpstukken van langs hier en oerdegelijk... Als ik dat vgl met de opstellingen en kwaliteit van sommige CV-merken; dan ben ik blij met mijn keuze!
Joeriboeri