De wet consumentenbescherming is niet voor niets in het leven geroepen. Er zijn handelaren die het niet zo nauw nemen met de manier van handel drijven. En juist tegen deze personen dient rechtmatig opgetreden te worden, zodoende de zelfstandigen te zuiveren van malafide handelspraktijken. Handelaars; mensen met hart voor hun zaak, vertrouwen in hun product en respect voor hun klanten zijn hierdoor ook beschermd tegen valse concurrentie.
Dus de onderstaande info is niet bedoeld om te bashen of wat dan ook, het is gewoon een opsomming/verzameling van regelgeving zoals deze hier en daar on-line staat.
Natuurlijk behoort de koper ook zijn gezonde verstand te gebruiken alvorens hij ergens een aankoop doet. Een beetje mensenkennis wordt toch verwacht. En zich vooraf informeren naar de kwaliteit en service van de winkel behoort daar toch ook bij.
(je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten).
Indien een verkoper van eender welk product niet (of niet voldoende) uw probleem verhelpt, of niet de verkoop volgens de opgestelde offertes naleeft, kunt U hem op de eerste plaats een “in gebreke stellen ” brief (aangetekend) per post doen toekomen.
De verkoper weet dan dat u het serieus meent met uw klacht. (er zijn natuurlijk uitzonderingen..) zie;
[Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]Indien dit niet genoeg is:
Lees vooraf je een procedure wil starten eerst deze website eens door:
[Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]hier staan verschillende voorbeelden, en adviezen in.
Het betreft de consumentenwetgeving vanaf 2005 (zie pagina 3), welke europees geregeld is.
Indien de verkoper is aangesloten bij een geschillencommissie (wat zeer netjes zou staan bij zijn verkoopvoorwaarden, zie het als een meerwaarde voor zijn bedrijf) kun je het onderlinge probleem oplossen via de geschillencommissie. In Nederland.
[Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]Iis de verkoper nergens bij aangesloten dan schakel je de rechtsbijstandverzekering in.
Heb je geen rechtsbijstandverzekering, en ben je gedupeerd (en kwaad) genoeg om een procedure te starten ? Dan kun je (zelfs mogelijk goedkoper) in Nederland naar de kantonrechter. (zelfs soms geen advocaat nodig)
Zeker aan te bevelen;
[Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]Voor grensoverschrijdende consumentengeschillen kun je in Belgie de volgende website raadplegen;
[Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]