Hey allen,
Ben een tijdje niet meer op het forum geweest
maar kwam nu toch op deze draad uit.
In 2006 hebben we onze verouderde mazoutketel, inclusief 5000 l ondergrondse tank, buitengesjot en ik kan u verzekeren, het was een hele last van m'n schouders
Eind 2006 hebben wij een watergedragen (inbouw)kachel van Lechma laten plaatsen. De PL190 - 24KW - met glasraam verdeeld in drie delen ( http://www.lechma.be/index.php?p=1_2_Producten ). Dit in afwachting van de ketel, waarover zodadelijk meer. Doordat we op dat moment enkel onze 5 radiatoren aangekoppeld hadden, was het wel een beetje kunst en vliegwerk om te voorkomen dat de kachel zou oververhitten. In maart 2007 is onze 1000 l buffer ( http://www.solarfocus.at/html/okozon_schichtspeicher.html ) aangekoppeld en dan ging het heel wat gemakkelijker. Een paar maanden later is onze 24kW pellets/brandhout combinatieketel ( http://www.solarfocus.at/html/therminator_ii.html ) bij aangekoppeld wat het stoken veel comfortabeler maakte.
In de buffer steekt buiten een spiraal voor zonnecollectoren ook een spiraal voor het opwarmen van het SWW. Zonnecollectoren hebben we nog niet, dus moeten we in de zomer ongeveer 1 keer per week een lading brandhout stoken. Naargelang we het stookseizoen naderen verhoogt de stookfrequentie tot een punt waar we eigenlijk meer dan één keer per dag de ketel zouden moeten aansteken. Op dat moment schakelen we over op pellets. Regelmatig wordt nog wel bijgestookt met de kachel. Die staat in de woonkamer en terwijl ik meestal met T-shirt in mijne zetel zit te zweten (op het tochtigste plaatske in de woonkamer nb) zitten mijn 4 vrouwen onder een dikke fleece bijna te bibberen, met de kachel áán. Het zijn echte koulijers
.
Ons huis is er een van 1957, met links en rechts nog de nodige tochtkieren, en koudebruggen rond alle muuropeningen van ik ga u daar gaan hebben. Maar in 2008 hebben we wel de spouw laten volblazen met PUR. Toegegeven niet de beste keuze, maar in onze situatie de meest efficiënte. In het dak zitten weliswaar 12 cm glaswol, maar we hebben geen onderdak. Al een geluk dat we goed aansluitende pannen hebben, zodat de sneeuw toch nog redelijk lang op het dak blijft liggen. Ook hier zal in de loop van de jaren de isolatie aangepakt worden zodat het verbruik serieus naar beneden kan.
Vroeger zaten we met mazout aan een verbruik van 3500 - 4000 l per jaar zonder dat we het écht warm hadden, terwijl we warm water hadden van een elektrische boiler (150 l) die juist te klein was voor een gezin van 6, zodat we niet toekwamen met enkel op nachttarief te verwarmen.
Sinds 2006 hebben wij 16 stère gemengd brandhout, 838 zakskes pellets, en een hoop gratis brandhout (gevelde bomen uit de tuin en palletten links en rechts gekregen) gestookt, wat ons in totaal 3.983,69 € gekost heeft, zonder transportkosten voor het zelf ophalen van de pellets (tot nu toe een keer of 11 zelf moeten rijden). Met mazout zouden we in dezelfde periode pakweg 11.500 liter verstookt hebben (iemand een gooi doen naar wat die gemiddeld zouden gekost hebben?) en voor de boiler schat ik het verbruik op een 9.000KW voor die periode (da's ongeveer 8 KW per dag) aan gemiddeld 16 cent komt dat op een kleine 1400 € elektriciteit. Alhoewel de installatie in z'n geheel niet echt goedkoop was, denk ik dat we op niet al te lange termijn profijt gaan doen. Bovendien kan je voor een installatie zoals de onze (combinate pellets/brandhout) voor een (groot) gedeelte in je eigen brandstof voorzien, een niet te versmaden bonus.
Het stookseizoen van 2007-2008 hebben we 5 palletten of 305 zakskes gestookt, stookseizoen 2008 - 2009 waren dat 4 palletten of 262 zakskes, en voor dit seizoen zijn we net aan pallet 5 begonnen, met nog 60 van de 331 zakskes over.
Bij het koude weer van de voorbije maanden mag je toch rekenen dat we aan 2 zakskes per dag zitten.
Buiten het feit dat je niet het gemak hebt van een (quasi) continu aanvoer van brandstof zoals dat wel het geval is bij gas of mazout, zie ik vooral voordelen. OK, je hebt er werk aan, maar dan heb je ook meer dan één keer warmte van je brandstof
.
Wie wil mag gerust eens komen kijken.
Groetjes,
Frank
Laatst aangepast door FrankDH op do maa 18, 2010 8:33 am; in totaal 1 keer bewerkt