van Soul ma mei 20, 2019 11:41 pm
Bompa,
Maar wat wil je dan ?
Geen prosumententaks betalen en ook geen distributietarief betalen ?
Verbruik je weinig, terwijl de zon schijnt en je neemt veel af 's avonds als het donker is, dan betaal je, als je kiest voor de prosumententaks, bij een analoge teller even veel als bij een digitale teller.
Bij een analoge teller kan je alleen maar belast worden via prosumententaks, niet via distributietarief.
Bij een digitale teller, heb je de keuze, maar eens je kiest voor het distributietarief, kan je niet meer terug naar de prosumententaks.
Het distributietarief is alleen interessant als je dat wat je opwekt ook weer meteen verbruikt, bijv. een fabriek die in volle werking is.
Wil je niks betalen, plaats dan batterijen die losgekoppeld zijn van het net, zodat je niks op het net stuurt.
En denk vooral niet dat je met zonnepanelen iets kan verdienen. Je kan d'er alleen je eigen verbruik mee dekken. Dat is trouwens ook de bedoeling. Wettelijk gezien is het trouwens nog steeds zo dat je geen stroom mag verder verkopen. Je bent immers geen leverancier.
Als je meer opwekt, dan dat je zelf verbruikt, dan heb je te veel zonnepanelen. En verlies je geld... En daarenboven betaal je daardoor meer prosumententaks... Ook weer geld kwijt...
Met de digitale meters zou het mogelijk zijn om je opgewekte kWh te vermarkten, maar zoals gezegd, wettelijk is dat nog niet geregeld.